Choď na obsah Choď na menu

Licencie

Licencia, je právo na používanie. Je to dokument, ktorý upresňuje za akých podmienok môže byť softvér používaný a šírený. 

Multilicencia je viacnásobná, pre viacerých paralelných používateľov určená licencia na používanie softvéru. Multilicencia je zvyčajne lacnejšia ako súčet ekvivalentných individuálnych licencií.

Druhy licencií

 Demoverzie sú programy, ktoré majú zablokované niektoré funkcie, často ukladanie na disk a tlač. Sú dostupné zdarma alebo sú dodávané za poplatok za CD. Môžeme si vyskúšať funkčnosť programu, jeho ovládanie atď., a máme teda možnosť rozhodnúť sa, či daný program zakúpime alebo nie.

Shareware software, ktorý má funkčné alebo časové obmedzenie. Môžeme ho nainštalovať, pracovať s ním a po určitej dobe sa musíme rozhodnúť, či chceme program ďalej používať. Ak áno, sme povinný zaplatiť autorovi tzv. registračný poplatok.

Freeware  voľné produkty. Program môžeme používať a rozširovať zdarma, ale nie je dovolené šíriť ho s cieľom zisku. Autorské práva prináležia autorovi, nie je dovolené bez súhlasu autora meniť programový kód produktu, alebo ho upravovať pre komerčné účely.
 
Adware je akákoľvek softwarová aplikácia, v ktorej sa zobrazujú reklamy počas používania programu. Autori týchto aplikácii zahŕňajú aj prídavný kód doručujúci reklamy, ktoré môžu byť zobrazené cez automaticky sa otvárajúce pop-up okna, alebo cez okienko, ktoré sa objaví na obrazovke počítača (môže to byť napríklad okienko v dolnej časti obrazovky).

Slobodný softvér cieľom slobodného softvéru je zaručiť užívateľovi slobodu spúšťania, kopírovania, šírenia, štúdia, upravovania a zlepšovania softvéru. Sloboda spúšťať program, a to za akýmkoľvek účelom. Sloboda študovať ako daný program funguje, vykonávať v ňom zmeny a prispôsobovať ho tak svojim požiadavkám. Prístup k zdrojovému kódu je k tomu nevyhnutnou podmienkou. Sloboda voľne šíriť kópie a pomáhať tak svojmu okoliu.

Otvorený softvér je kategória softvéru, ktorý má dostupný zdrojový kód, preto sa na jeho vývoji môže podieľať viac programátorov. (Linux) K vývoju voľného softvéru prispievajú aj samotný užívatelia pridaním funkcií, opravou chýb alebo pripomienkami.

 
Public domain program k voľnému používaniu. Tieto programy je možné voľne používať, šíriť a upravovať a neuplatňujú sa na nich autorské práva. 
 ​
 
 

 

Príspevky

Fair use

 
10. 5. 2019 | | Rubrika: Licencie